Taxi's Praag

In veel toeristische gidsen en tv-documentaires wordt er vaak voor gewaarschuwd dat taxichauffeurs in Praag meedogenloos zijn en je onder alle omstandigheden willen afzetten.

Gelukkig is het probleem van de overbelasting sinds de jaren negentig veel beter geworden. Een speciaal taxipolitieteam is opgericht om zich op dit probleem te concentreren en het vertrouwen in de Praagse taxichauffeurs te herstellen. Vandaag de dag komen taxi oplichtingen in Praag minder vaak voor. Desondanks maken veel taxichauffeurs gebruik van andere praktijken om de tarieven legaal op te drijven, bijvoorbeeld door langere routes te gebruiken, tarieven in euro's te berekenen in plaats van in Tsjechische kronen, en door te profiteren van hun eigen wisselkoersen.

Het probleem is bekend, zelfs onder de plaatselijke bevolking, en zij zullen geen openbare taxi's nemen vanaf het vliegveld of het treinstation, omdat het vertrouwen in de taxichauffeurs van Praag bijna nihil is. Zij zouden altijd betrouwbaar vervoer boeken bij een taxibedrijf of een applicatie gebruiken om een privé-auto te reserveren.

De meeste bezoekers blijven niet lang genoeg in Praag om te leren hoe ze niet te veel moeten betalen. De meesten leren door vergissingen of vergelijken de prijzen met andere hoofdsteden zoals Londen of Parijs, waar de prijzen veel hoger liggen, en beseffen zelfs niet dat zij bedrogen zijn. Gelukkig is Praag Airport Transfers er om u te helpen uw vervoer zorgeloos te maken, met gegarandeerde vaste prijzen.

De burgemeester van Praag heeft met eigen ogen kunnen zien of de vele verhalen over taxichauffeurs die nietsvermoedende toeristen oplichten, waar zijn

Pavel Bem, die zich voordeed als een Italiaanse bezoeker met een valse snor en zonnebril, riep een taxi aan voor een kort ritje - en werd prompt met ongeveer 500% te veel aangerekend. De heer Bem zei dat hij geschokt was door de omvang van het probleem en heeft gezworen de controle op taxichauffeurs op te voeren. Een krant bedacht de undercover operatie in de Tsjechische hoofdstad. Het dagblad Dnes - dat campagne voert tegen te hoge tarieven - heeft de heer Bem overgehaald zijn haar zwart te verven, het glad te strijken en een snor, een sikje en een dure zonnebril op te zetten om zich te vermommen.

Buitensporige overbelasting

Eenmaal verkleed als een "Italiaan", nam de burgemeester een taxi voor de reis van 3 km (1,8 mijl) naar de Praagse Burcht. Hij kwam terecht in een taxi met een gemanipuleerde meter en moest het equivalent van 26 euro (18 pond; 34 dollar) betalen voor een rit die normaal 4,3 euro zou kosten. "Vermomd zoals ik was, verwachtte ik zeker een hogere prijs, maar niet in zo'n buitensporige mate," zei de heer Bem. Chauffeurs die worden betrapt op te hoge tarieven, krijgen een boete of kunnen hun rijbewijs kwijtraken. "De chauffeur verdient een zware straf - ik leg de zaak in handen van ambtenaren op het stadhuis." De taxichauffeur kan een boete krijgen tot 33.000 euro (43.000 dollar), voegde hij eraan toe en loopt het risico zijn vergunning kwijt te raken als hij opnieuw wordt betrapt. In een andere taxi zag de heer Bem zijn ritprijs met 200% omhoogschieten toen hij vroeg of hij in euro's kon betalen in plaats van in koruna. Hij zei dat meer stadhuispersoneel de opdracht zou krijgen undercover te gaan om taxichauffeurs op te sporen die de regels aan hun laars lappen. Taxi's in Praag hebben gereguleerde meters, maar sommige chauffeurs hebben apparaten geïnstalleerd die de meters sneller laten lopen om de ritprijs te verhogen. Een Duits parlementslid klaagde vorig jaar dat haar tijdens een bezoek te veel was aangerekend, terwijl de meeste plaatselijke bewoners alleen gebruik maken van gereputeerde taxibedrijven die via de telefoon reserveren. Ambtenaren vrezen dat de beruchte taxichauffeurs van de stad een deel van de miljoenen toeristen die elk jaar naar Praag komen, zouden kunnen afschrikken, wat waardevolle inkomsten oplevert. In de tussentijd raadt de heer Bem bezoekers aan een tarief af te spreken voordat zij in de taxi stappen.

Een BBC-correspondent in Praag zegt dat verhalen over oneerlijke taxichauffeurs deel zijn gaan uitmaken van de plaatselijke folklore. Verhalen over chauffeurs die passagiersstoelen bedraden en klanten een elektrische schok geven als ze bezwaar maken tegen de prijs. (bron BBC)

Lees hier meer over trieste taxiverhalen, of bekijk het bericht op The Telegraph (Tsjechische journalist bedreigd voor opheffen van deksel op Praagse taxi's die toeristen "oplichten")

Taxichauffeurs rekenen te veel aan voor de rit van de luchthaven van Praag - tot 5000 CZK

Sinds half januari 2010 voert de politie van Praag op de luchthaven steekproefsgewijze controles en inspecties van taxichauffeurs uit. In de periode tot 23 februari heeft de politie 355 taxi's gecontroleerd en boetes uitgeschreven voor in totaal 66.000 CZK. Ook zijn 50 chauffeurs aangegeven bij de gemeentelijke administratieve dienst en lopen zij het risico hun rijbewijs kwijt te raken wegens overtredingen van de regels. De politie richtte zich op de taxibedrijven op de luchthaven omdat er regelmatig klachten van passagiers kwamen over te hoge prijzen. Volgens de officiële prijslijst zou een taxirit naar het centrum van Praag ongeveer 600 CZK moeten kosten, maar sommige corrupte chauffeurs schrokken er niet voor terug om zelfs 5000 CZK te vragen.

Fragment uit de Tsjechische pers, februari 2010

Klachten over Taxichauffeurs

Een ander voorbeeld van een ernstige situatie op de luchthaven Ruzyně van Praag dateert van november 2009, toen een "illegale" taxichauffeur passagiers oplichtte die undercoveragenten van het Praagse stadhuis waren. De taxichauffeur rekende hen 2.140 CZK voor een rit van 10 kilometer van de luchthaven Praag Ruzyně naar Hotel Diplomat (ongeveer vijf keer de normale ritprijs). Een andere verrassing dook op toen de politie zijn rijbewijs wilde zien. De taxichauffeur reed zonder rijbewijs omdat hij er geen had, en hij was al eens eerder voor hetzelfde vergrijp gearresteerd.

Bron: Blesk krant, november 2009

Taxi Fair Place

Hoewel de problemen in verband met de taxidiensten in Praag vooral buitenlanders, vooral toeristen, betreffen, worden ook de plaatselijke bewoners vaak het slachtoffer van "te hoge" prijzen. De redactie van het weekblad Týden had besloten het taxistation te controleren dat is aangemerkt als "Taxi Fair Place", die namens het stadhuis de klanten sinds twee jaar eerlijke prijzen garandeert. De feitelijke situatie is echter anders, en de "goudzoekers", die al jaren tevergeefs door het stadhuis worden achtervolgd, frequenteren toch al de taxistations die zijn aangeduid als Taxi Fair Place. De redacteuren bevestigden dit toen zij een taxi aanhielden bij een taxistation van Taxi Fair Place. Op de deur van de auto stond het tarief van 99 CZK per kilometer (alleen al voor het instappen geldt een toeslag van 99 CZK). Bovendien had de taxichauffeur geen problemen met het overtreden van de verordening (waarin een maximumtarief van 28 CZK per kilometer is vastgesteld). "Het kan me echt niet schelen," antwoordde de taxichauffeur.

Bron: Týden Magazine weekblad, oktober 2009